• Vervolg giraf

    25 maart 2022

    De balans van de giraf is nog een dingetje. De giraf is gestookt met een stuk klei onder zijn/haar kin zodat de kop in de oven niet omvalt. Ik vind het namelijk niet mooi als de kop recht op de nek staat, dat heeft bij een giraf een onnatuurlijk effect. Hier zal nog iets op verzonnen moeten worden, het kan niet zo zijn dat er voor altijd een lelijk stuk klei onder de kin blijft staan voor de balans van deze langnek.

    Lees meer >> | 140 keer bekeken

  • Vervolg Giraf

    18 maart 2022

    Veel dieren hebben de ogen recht vooruit in de kop zitten of aan de zijkant. Bij een giraf zitten de ogen opzij maar de ogen kijken naar voren. Een raar fenomeen als je de ogen gaat vorm geven. De eerste maal zaten de ogen niet op de juiste plek. Als iets lastig is om te kleien zijn het wel ogen. Ik geloof dat bij poging 4, het ergens op begon te lijken. Het kan ook zijn dat ik te perfectionistisch ben. Ik doe het liever overnieuw dan dat je naar het beeld kijkt en denkt…….. dat had ik toch anders moeten doen. Het is natuurlijk niet alleen de plaats en de grootte van die mooie kijkers, vooral de uitdrukking maakt het oog. Een halve mm links of recht of boven of beneden kan al een enorm verschil maken. Precisie werk op de mm!

     

    Lees meer >> | 143 keer bekeken

  • Giraf

    11 maart 2022

    Een giraf is een soort paradijsvogel. Een giraf heeft een bijzonder lange nek, die de kop gewoon rechtop kan houden. Een giraf heeft een beperkt aantal nekwervels namelijk net zoveel als een mens, 7 stuks. Kortom een duidelijke overeenkomst tussen een Strelitzia en een giraf, beide een stevige en flexibele constructie om de kop c.q. de kop van een bloem te dragen.

    Lees meer >> | 150 keer bekeken

  • Strelitzia

    4 maart 2022

    Stretlitzia

    Een Strelitzia komt uit Zuid Afrika.Een andere naam voor Strelitzia is paradijsbloem. Hier zou je gemakkelijk een paradijsvogel kunnen gebruiken om een eenvoudige combinatie te maken. Vogels zorgen voor de bestuiving van de bloemen. Door het gewicht van de vogel komt  het stuifmeel vrij en de vogels nemen het mee aan de poten naar de volgende bloem. De steel van een Strelitzia is heel stevig.

    Lees meer >> | 146 keer bekeken

  • Schildpad

    25 februari 2022

    In het Amazone woud leven schildpadden met een vrij lage schild. De Arrauschildpad is de grootste zoetwaterschildpad, een vrouwtje kan wel 80 cm lang worden, het mannetje is aanzienlijk kleiner namelijk 40 cm. Deze schildpad is een goede maatstaf voor de waterkwaliteit. Een Anthurium heeft de eigenschap om de lucht te zuiveren in de omgeving. Zo hebben de Anthurium en de Arrauschildpad een connectie. In de gebieden waar de schildpad voorkomt betekent Arrau, schildpad. In feite zeggen wij dus Schildpad -Schildpad. Anthurium clarinervium is een potplant met een mooi witte nervenstructuur met een glanzend donkergroen blad. De vorm van dit blad en het schild van de schildpad komen qua vorm aardig overeen. Ik heb nervenstructuur van Anthurium clarinervium aangebracht op het schild door de nerven van het blad te verdiepen in het schild.

    Lees meer >> | 137 keer bekeken

  • Anthurium

    18 februari 2022

    Anthurium

    Deze bloem plant vindt zijn oorsprong in tropisch Amerika. De naam Anthurium is afgeleid van de Griekse woorden “anthos” en “oura” wat bloei en staart betekent. De bloeiwijze van een Anthurium bestaat uit de bloemkolf en een schutblad. De echte bloemetjes van de Anthurium bestaan uit kleine bobbeltjes op de kolf – oftewel spadix – maar het is juist het opvallende schutblad dat door de kleur en vorm de aandacht trekt. Het schutblad heeft als functie de bloem te beschermen. Anthurium is een groot plantgeslacht dat bestaat uit 600 soorten. De bekendste soorten zijn de lakanthurium ( Anthurium andreanum ) en de flamingoplant ( Anthurium scherzerianum ). Deze zijn zowel in potplanten verkrijgbaar als in snijbloemen. Ik vind het  te voor de hand liggend om een flamingo aan een Anthurium te koppelen.

    Lees meer >> | 149 keer bekeken

  • Zwarte jaguar

    11 februari 2022

    De zwarte jaguar boetseer ik van rode klei omdat het zwarte mat/zijdeglans achtige glazuur het mooiste tot zijn recht komt op deze kleisoort. In de schaduw ziet het glazuur er mat uit, echter in de zon verschijnt een licht glansje op de vacht. De ogen moeten spreken, maar mogen een niet te felle uitstraling hebben omdat de zwarte jaguar anders te boos kan kijken.

    Aan de achterzijde van de kop is een Hippeastrum bol met een wortelpruik, en met uitlopende blaadjes. Het uithollen van een tweezijdig stuk is een uitdaging! Een achterkant van een schedel kan je eenvoudig ondersteunen. Een delicaat wortelgestel is ietwat lastig, maar zoals altijd is overal een oplossing voor.

    Een leuk weetje; in Noord Amerika wordt de bloem vanwege de lange kale steel ook wel Naked Lady genoemd.

     

    Lees meer >> | 153 keer bekeken

  • Hippeastrum

    5 februari 2022

    Hippeastrum- Amaryllus

    Dit was een leuke zoektocht. Ik vroeg me af waarom de ene keer de naam Amaryllis gebruikt wordt en de andere keer Hippeastrum. Na lang zoeken heb ik eindelijk de uitkomst. Een Amaryllis komt van oorsprong uit Zuid- Afrika en heeft een dichte steel. Een Hippeastrum  natuurlijke habitat is tropisch Amerika en deze bloemen hebben een holle steel. Dus wat wij in Nederland in de winkels kopen zijn eigenlijk Hippeastrum bloemen. De symbolische betekenis van Amaryllis is trots en betoverde schoonheid. Maar omdat de termen Amaryllis en Hippeastrum zo met elkaar vergroeid zijn, vind ik dat je als kunstenaar ( blijft altijd een lastig woord ) best deze term mag gebruiken voor het dier wat is uitgekozen uit de regenwouden van tropisch Amerika. Ik heb voor een zwarte jaguar gekozen omdat katachtigen altijd een bepaalde trots over zich hebben en ze zijn betoverd schoon, tenminste zo denk ik erover. Misschien ben ik bevooroordeeld omdat we een kat hebben en dus een zwak heb voor alle katachtigen.

    Lees meer >> | 157 keer bekeken

  • Chrysant

    29 januari 2022

    De Chrysant, toch niet zo heel eenvoudig om van klei te maken. Een wat groter exemplaar is niet heel erg gelukt. De kleinere wel, die je in de bron zou kunnen leggen, maar het voegt aan het beeld  niets toe, doet eigenlijk afbreuk aan het totaalplaatje. Hier moet wat anders op verzonnen worden. Op dit moment zit mijn hoofd te vol. Ontwerpen is een leuk proces, maar vergt veel energie. Wanneer mijn hoofd niet leeg is, lukt het verzinnen van een ander concept niet echt goed. Je moet ruimte hebben om af te dwalen met gedachten om tot goede ideeën te komen. De ene keer lukt dat rap en de andere keer is daar meer tijd voor nodig.

    Lees meer >> | 146 keer bekeken

  • Het maken van de makaak

    21 januari 2022

    Allereerst wordt de bron geboetseerd van roodbakkende klei omdat de kleuren van de slibs die ik wil gebruiken het mooiste resultaat geven bij deze klei kleur. De bron moet een zo natuurlijk mogelijke uitstraling krijgen dus uit de losse hand boetseren. Het glazuur krijgt op de roodbruine ondergrond van de klei ook een mooie uitstraling, gelijkend op water. De apen hebben in werkelijkheid een grijze tint. Betonklei geeft na de stook ook deze kleur dus dat op top. Ditmaal worden het kleine koppies die boven het water uitsteken, ze moeten natuurlijk wel in de bron passen. Alle makaken hebben een andere uitdrukking. Opa is wat ouder en strammer en staart een beetje voor zicht uit. Moeder kijkt wat alerter ze heeft ook een baby aapje om voor te zorgen. Het kindje klampt zicht vast aan moeder in het water, dat heerlijk op temperatuur is. Een puber mag niet ontbreken. Dit is een wat kleinere makaak die met de ogen dicht en een arm over de rand van de bron heen bengelt. Hij of zij ziet er heel relaxed uit.

    Lees meer >> | 164 keer bekeken

  • Meer blogs >>