• Flora versus Fauna - 6

    24 september 2021

    Het lijkt zo eenvoudig een dier boetseren, maar dat is het zeker niet. Alles is belangrijk, ook de huidafwerking. Hebben de dieren een gladde uitstraling, ziet de huid er leerachtige of gelooid uit, lange of korte haren, veren. Eigenlijk heb je voor al deze uiterlijkheden andere boetseertechnieken nodig voor een zo natuur getrouw mogelijke uitstraling. Leuk om te improviseren en te ontdekken hoe je een zo goed mogelijk resultaat bereikt.

    Lees meer >> | 192 keer bekeken

  • Flora versus Fauna - 5

    17 september 2021

    Om toch even wat te verklappen, maar nog niet te veel zal ik de bloemen/planten en dieren  benoemen die ik gebruikt heb voor het project Flora- Fauna. Uiteraard niet in de juiste volgorde. Het moet natuurlijk wel een beetje spannend blijven. Nieuwe combinaties kunnen natuurlijk altijd volgen. De bloemen die gebruikt worden zijn; Anthurium, Gerbera, Phaleonopsis, Roos , Chrysant, Hippeastrum, Celosia, Pioenroos, Strelitzia en misschien Heliconia. Heliconia wordt een technisch lastig project met het gekozen dier in deze combi. De volgende dieren zijn of worden nog in klei uitgebeeld; Flamingo, Panda, Ringstaartmaki, Japanse Makaken, Giraf, Krokodil, Zwarte Jaquar, Ara, Schildpad, Olifant.

    Lees meer >> | 179 keer bekeken

  • Flora versus Fauna - 4

    10 september 2021

    Het voordeel van boetseren is dat je in verhouding heel lang aan een werkstuk kan werken. Zeker als het werkstuk goed, en op de juiste manier wordt ingepakt. De bedoeling is om ditmaal wat minder grote werkstukken te maken. Helaas ben ik daar weer niet in geslaagd, haha. Op de een of andere manier past groter werk bij me. Voor de pandabeer heb ik bewust een kleinere plank genomen. Een regel is; hoe groter de ondergrond, hoe groter het werk. Je gaat automatisch werken naar de grootte van een plank. Tenminste bij mij werkt dat zo. De pandabeer is ondanks de beperkte ruimte bijna even groot geworden als de meeste andere dieren.

    Lees meer >> | 201 keer bekeken

  • Flora versus Fauna - 3

    30 augustus 2021

    De nieuwe stukken zijn wederom stukken waar een verhaal achter zit, soms letterlijk. Zoals gewoonlijk moet je heel goed kijken naar de uitgebeelde dieren. Bij een aantal dieren zie aan de achterkant van de kop pas waar het bij dit project eigenlijk om draait, namelijk de bloemen/ planten. Combinaties zijn eindeloos te maken. Voorlopig ben ik ook nog niet klaar met dit project.

    Alles staat inmiddels op papier, de bloemen/planten zijn in combinatie gezet met de dieren. Het kleiwerk kan beginnen. De eerste keuze is welke klei techniek je wilt gebruiken. De mogelijkheid is om te werken met plakken gewalste klei, deze techniek heb ik gebruikt bij het project Natuurlijk Midden-Delfland. Dieren uit Midden-Delfland zijn gecombineerd met spreuken. Ben je nieuwsgierig kijk dan op mijn website onder het kopje; galerie. Een andere mogelijkheid is opbouwen van werkstukken met ringen klei. Het is echt leuk om het af en toe te doen, maar niet mijn favoriete techniek. Ik heb gekozen om alles te gaan boetseren.

    Lees meer >> | 176 keer bekeken

  • Flora versus Fauna - 2

    21 augustus 2021

    Een zoektocht naar informatie. Regelmatig stuit je op tegenstellingen op internet. Zie daar maar eens de juiste info tussenuit te vissen. Vooralsnog denk ik dat het gelukt is. Daar kom je pas achter na een expositie met de echte kenners van de bloemen.

    Bepaalde combinaties liggen heel erg voor de hand. Een Anthurium wordt ook wel een Flamingoplant genoemd. Het ligt voor de hand om deze twee te combineren, een Anthurium met een Flamingo. Echt origineel zou dit niet zijn. Een Flamingo heb ik wel gebruikt maar gekoppeld aan een andere bloem. Een Strelitzia wordt een Paradijsbloem genoemd. Hoe gemakkelijk is het om een Paradijsvogel te gebruiken. Uitdagingen moeten er zijn dus ik heb gezocht andere eigenschappen tussen plant/ bloem en dier die de moeite waard zijn om te vertellen in een verhaal van klei.

    Lees meer >> | 230 keer bekeken

  • Flora versus Fauna

    12 augustus 2021

    Tijdens de lange lockdown heb ik de tijd kunnen nemen om na te denken over een nieuw onderwerp om te verbeelden in klei. De groenten die geteeld worden in Het Westland zijn al uitgebeeld, maar de bloemen nog niet. Zoals gewoonlijk is het vergaren van informatie een goed begin, zodat je de juiste keuzes kan maken. Allereerst heb ik gekeken naar het land of werelddeel waar de bloemen oorspronkelijk vandaan komen. Je komt soms tot verrassende ontdekkingen!

    Lees meer >> | 255 keer bekeken

  • Voorlopig laatste blog

    20 maart 2021

    Ik vind het altijd lastig om uitgebreid in te gaan op een nieuw project. Ik kan alvast 1 tipje van de sluier oplichten. In elke stuk worden bloemen of onderdelen van bloemen verwerkt en je wordt meegenomen op reis. Met alle reisbeperkingen van nu, leek me dat een goed idee. Het kan nog een tijd duren voor de volgende blog omdat ik meestal pas verslag doe als het gehele project klaar is. Tot nu toe zijn er op papier 10 stukken uitgewerkt, die altijd tijdens het werken met klei nog kunnen veranderen. Op dit moment ben ik met het vijfde werkstuk in klei bezig. De eerste drie stukken staan te drogen. Voor het vijfde stuk ben ik nog verder onderzoek aan het doen. Wanneer je een verhaal in klei vertelt moet het allemaal natuurlijk wel kloppen. 

    Lees meer >> | 255 keer bekeken

  • Nieuw project

    13 maart 2021

    De molen is het laatste stuk over het Westland met de groenten. Inmiddels ben ik van start gegaan met een nieuw project over het Westland met de bloemen die gekweekt worden. Normaal gesproken is de winter en het voorjaar het atelier het domein van de cursisten, en maak ik groot werk in de zomer periode. Met de lockdown die half december in ging, is er ruimte om nieuw werk te maken. Ruimte in mijn hoofd, maar ook letterlijke ruimte  in het atelier. Deze volgende serie werken ga ik merendeels boetseren.  Ze zijn behoorlijk zwaar en ik laat ze het liefste staan op de plaats waar ze gemaakt worden. Per werkstuk wordt ongeveer 20 tot 30 kg klei gebruikt. Niet te tillen dus.

    Lees meer >> | 253 keer bekeken

  • Snijbonenmolen laatste deel

    6 maart 2021

    De uiteindelijke uitvoering. Alle onderdelen zijn geglazuurd en gestookt. De verbinding met de klei onderdelen voor de wieken zijn helaas niet stevig genoeg. Een oplossing wordt gevonden door deels siliconen te gebruiken en het losse klei onderdeel, om de wieken aan elkaar te bevestigen te vervangen door rvs. Voor het gat in de kap waar de wieken samen komen, is een mooie houten knop gemaakt met daarin messing schroefdraad. Dat kan niet zelf. Gelukkig ken ik een heel technisch man, die graag meedenkt en heel handig is om de onderdelen van hout, messing en rvs op maat te maken. Anders was het een ontmantelde molen geworden zonder wieken. Maar jemig, wat zijn die wieken teer. Het idee om de molen buiten te plaatsen was leuk, maar met een storm vrees ik dat de wieken het niet gaan overleven. Maar ….de wieken draaien soepel! Ik ben echt heel blij en tevreden met het resultaat. Een prachtig pronkstuk die een mooi plaatsje in het atelier heeft gekregen.

    Lees meer >> | 273 keer bekeken

  • Snijbonenmolen, technisch

    27 februari 2021

    Nu komt het technische gedeelte. Hoe bevestig je de wieken en waar moeten de gaten komen voor de schroeven en metalen koker die de wieken bij elkaar gaan houden. Ik heb ongeveer drie verschillende variaties gemaakt van klei. Geen van allen beviel, te grof , te dik, te opvallend. Uiteindelijk zijn het losse onderdelen geworden die je met schroeven aan elkaar moet maken. Ik hoop dat dit gaat werken. 

    Lees meer >> | 256 keer bekeken

  • Meer blogs >>