Op Wereld Alzheimer dag ( 2015 ) heb ik met mijn beelden De ziekte van Alzheimer in keramiek mogen staan in de foyer van het theater de Veste te Delft tijdens een lezing van professor Anneke van der Plaats. Door deze lezing ontstonden ideeën voor een nieuwe serie beelden.

uit 2016 tot 2016 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Stoel 1

2016

Zwart is een lastige kleur voor mensen met dementie. Zij zien geen zwarte stoel maar een zwart gat. Deze stoel is niet comfortabel en oogt ongemakkelijk.

Stoel 2

2016

De ongemakkelijke zetel wordt aangenamer door een gezellig kleed over leuning te plaatsen en gekleurde kussens op de zitting te leggen.

Stoel 3

2016

Zwart is een lastige kleur voor mensen met dementie, zij zien geen zwart maar een gat. Deze zetel heeft kenmerken van een stoel maar heel duidelijk is het niet. Het nodigt niet uit om te gaan zitten.

WC

2016

Een wit modern zwevend toilet is voor mensen met dementie niet te zien.Ze kunnen het toilet niet onderscheiden van de ondergrond en denken dat ze in een gat vallen. De toiletpotten zijn gestapeld en iedere pot heeft zijn eigen tegelwand met aan de buitenzijde een tegelspreuk. 

Oneindig wit 1

2016

Wit voedsel op een wit bord is lastig te onderscheiden voor mensen met dementie. Om diepte te maken in een bord is de buitenzijde opgebouwd als een taart. Aan de binnenzijde is het witte voedsel te zien zoals spaghetti en bloemkool.

Oneindig wit 2

2016

Op een wit bord is gekleurd voedsel beter te onderscheiden voor mensen met dementie. De buitenzijde is opgebouwd als een taart aan de binnenkant zijn is het gekleurden voedsel te zien zoals aardbeien en mais.  

Fontein

2016

Mensen met dementie hebben een geheugen waarbij informatie slecht wordt opgeslagen. De opvangbak van het water is donker en gekarteld, het geheugen werkt niet altijd goed meer en is aangetast. Wij "de wijze uil " hebben ondertussen geleerd om mee te kleuren met de mensen met dementie. Wanneer wij onze snelle woordenstroom aanpassen, het water loopt langzamer, vloeit het water langzamer weg en blijft soms wat langer staan. Zo kan informatie verwerkt worden en blijven hangen.  

Zintuigen

2016

Het zicht bij mensen met dementie kan beperkt zijn en hebben vaak de ogen gesloten. De mond is vaag omdat spreken gaandeweg moeilijker wordt. De reuk blijft vaak scherp evenals het gehoor. Je weet nooit welke informatie wordt opgepikt. Blijf respectvol!