De nieuwe stukken zijn wederom stukken waar een verhaal achter zit, soms letterlijk. Zoals gewoonlijk moet je heel goed kijken naar de uitgebeelde dieren. Bij een aantal dieren zie aan de achterkant van de kop pas waar het bij dit project eigenlijk om draait, namelijk de bloemen/ planten. Combinaties zijn eindeloos te maken. Voorlopig ben ik ook nog niet klaar met dit project.

uit 2020 tot 2023 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Olifant

2023

Phaleonopsis komt uit Zuid-Oost Azie. De planten  zijn in principe schaduwplanten en houden niet van de felle zon, verblijven liever op wat koelere plaatsen onder het bladerdak van de hogere bomen in het woud. In Azië leven Aziatische olifanten, ze zijn wat kleiner dan de olifanten uit Afrika. De olifanten in Azië blijven de oren bewegen om zich koel te houden. Een goede overeenkomst met de vlinderbloemige plant die ook niet van hitte houdt.  Boedhha`s komen uit Azië en zijn heel kenmerkend voor het oosten. Wanneer je een Boedhha een bloem schenkt maak je van elke beeld een geluks boedhha. Aan de achterkant van de kop van de olifant is een bronzen boedhha gemaakt van klei.

Krokodil

2022

Krokodil en Celosia Celosia komt van het Griekse woord Keleos en betekent brandend! Daar kan ik wel wat mee! Aan een krokodil moet je je spreekwoordelijke niet branden. Een Celosia heeft bloemen met een pluim, maar ook een bloemen met hersenachtige structuren. Deze bloemvormen gaan niet de lucht in, maar blijven vrij laag op de steel staan. Wanneer een prooi in de bek van een krokodil komt, overleeft de het prooidier dit meestal niet. Met de betekenis van de Celosia "brandend" zou het slachtoffer dit zeker ook niet overleven, een mooie overeenkomst. Krokodillen blijken zachtaardigre moeders te zijn. Celosia heeft een fuweelzacht uiterlijk. Aan de achterzijde van de kop zijn de hersenachtige rode structuren van Celosia te vinden.

Giraf

2020

Een Strelitzia komt uit Zuid Afrika.Een andere naam voor Strelitzia is paradijsbloem. Vogels zorgen voor de bestuiving van de bloemen. Door het gewicht van de vogel komt  het stuifmeel vrij en de vogels nemen het mee aan de poten naar de volgende bloem. De steel van een Strelitzia is heel stevig. Een giraf is ook een soort paradijsvogel. Een giraf heeft een bijzonder lange nek, die de kop gewoon rechtop kan houden. Een giraf heeft een beperkt aantal nekwervels namelijk net zoveel als een mens, 7 stuks. Kortom een duidelijke overeenkomst tussen een Strelitzia en een giraf, beide een stevige en flexibele constructie om de kop c.q. de kop van een bloem te dragen.  

Pandabeer

2020

De pioenroos is vernoemd naar de Griekse God van genezing Paieon. De pioenroos komt van oorsprong uit China. De pioenroos staat voor echte liefde, geluk en voorspoed. In China wordt de Reuzenpanda gezien als nationaal icoon. De naam Panda betekent Bamboe eter. De spirituele definitie in een oosterse cultuur staat Panda voor vrede. Met liefde, geluk en voorspoed houd je de vrede bewaard. De pioenroos zit aan de achterzijde van het beeld, deze is niet te zien op de afbeelding.  

Ringstaartmaki

2020

De gerbera heeft een omvangrijke natuurlijke habitat verspreid over diverse continenten. De Gerbera komt uit vele windstreken o.a. Zuid-Afrika, Zuid- Amerika, Azie maar ook uit Madagaskar. Het zou wel leuk zijn om dit grote verspreidingsgebied te verwerken in het werkstuk. Om alle gebieden te bezoeken zou je moeten reizen en voor reizen als mens neem je een koffer mee. Op het valies staat het verspreidingsgebied van de Gerbera in letters afgebeeld op zowel de voor en achterzijde.

Zwarte Jacquar

2021

De symbolische betekenis van Amaryllis/ Hyppeastrum is trots en betoverde schoonheid. Het dier bij deze bloem is de zwarte jacquar. Katachtigen hebben een bepaalde trots over zich, en ze zijn betoverd schoon, tenminste zo denk ik erover. Misschien ben ik bevooroordeeld omdat we een kat hebben en dus een zwak heb voor alle katachtigen. Op de afbeelding is de Hippeastrum bol met uitlopende gouden scheut niet te zien. Deze zit aan de achterzijde van de jacquar.

Japanse makaken

2021

In de achtste eeuw komen de chrysanten naar Japan  en duizend jaar later naar Europa. De betekenis van het woord Chrysant gaat terug naar de Grieken waar de woorden zon en licht, Griekse woorden zijn voor goud en bloem. Het staat voor onsterfelijkheid en is het middelpunt van het jaarlijkse Festival van Geluk.     Een makaak leeft o.a. in Japan, het is de meest noordelijk voorkomende primaat. Ze hebben een dikke grijze vacht om zich te beschermen tegen temperaturen van -15 tot -23 graden Celsius. De bekendste foto`s die je tegenkomt zijn groepen makaken die in de winter een warm bad nemen in een bron. 

Flamingo met roos

2021

De roos wordt al heel lang geteeld en gebruikt in China en Afrika voor de geur en schoonheid. In Egypte en bij de Grieken en Romeinen waren rozen al favoriet. In Nederland wordt de roos al gekweekt in de tweede helft van de zestiende eeuw. De roos is een symbool van liefde, en kan bij allerlei gelegenheden gebruikt worden.  

Flamingo duo

2021

Jaja, een leuke uitdaging Flamingo`s boetseren in andere houdingen. De uitdaging bij de Flamingo`s zit in de lange nekken, deze blijven niet zomaar staan. Toch ga ik deze lastige projecten niet uit de weg. 

Foeragerende Flamingo

2021

De flamingo komt voor in Egypte, maar ook in Europa, zelfs in Nederland worden ze af en toe gespot. Flamingo staat voor het in contact komen met je emoties en plezier hebben in het leven. Liefde brengt veel emotie met zich mee dus een Flamingo koppelen aan een roos is een goede match. 

schildpad

2020

In het Amazone woud leven schildpadden met een vrij lage schild. De Arrauschildpad is de grootste zoetwaterschildpad. Deze schildpad is een goede maatstaf voor de waterkwaliteit. Een Anthurium heeft de eigenschap om de lucht te zuiveren in zijn omgeving. Zo hebben de Anthurium en de Arrauschildpad een connectie. Anthurium clarinervium is een potplant met een mooi witte nervenstructuur met een glanzend donkergroen blad. De nervenstructuur van Anthurium clarinervium is aangebracht op het schild door de nerven van het blad te verdiepen in het schild.