• Het fotograferen

  18 maart 2023

  Het klinkt raar maar op een foto kan het werk enorm vertekenen. Sommige objecten zijn enorm fotogeniek terwijl andere stukken keer op keer niet goed op de foto te krijgen zijn. Om het te vergelijken met de modewereld. Er bestaan topmodellen! Binnen no time staan deze stukken op de foto en bij andere werkstukken blijft ik truggelen met het model. Hoog, laag, recht vooruit of gezien vanaf de zijkant, andere belichting, andere sluitertijd, ander diafragma, het blijft een zoektocht. Nu is fotografie natuurlijk ook een echt vak, net als keramiek. Er zijn zoveel facetten waar je rekening mee moet houden. In het begin heb ik wel eens een vakfotograaf ingehuurd om de foto`s van de werkstukken te maken. Perfect, maar duur.

  Lees meer >> | 81 keer bekeken

 • Foto studio opzetten

  10 maart 2023

  Foto studio opzetten

  Jaja, even een foto maken is er niet bij. Het doek was toch best groot, achteraf gezien. Met een centimeter in de hand lijkt het minder kolossaal. De maat heb ik tocht echt wel nodig om alles werkstukken goed in beeld te krijgen. Uiteindelijk paste het precies. Het doek kunnen we precies klemmen tussen de bakken waar de verlichting in hangt en de tafel. Was dat even mazzel.  Statief neerzetten, fototoestel moet opgeladen zijn, niet geheel onbelangrijk. Startklaar en een lege batterij, grr… daar moet ik niet aan denken. De statieven voor de lampen neerzetten en de bollen erin draaien. Klaar voor de fotosessie!

  Lees meer >> | 89 keer bekeken

 • Fototent

  3 maart 2023

  In het keramiekatelier heb ik een fototent niet een hele kleine maar niet geschikt voor het grotere werk. Dus ik ben op zoek gegaan naar fotografie achtergronddoek, het liefst met standaard en zwart doek. De verschillen zijn enorm van 6 bij 3 meter tot  2 bij 1,50 meter. Maar ja dan heb je alleen de achtergrond. Gelukkig zijn er ook doeken die een flap hebben aan de voorzijde zodat het object volledig op het zwarte doek kan staan. Ik vind het altijd een heel gedoe een fotostudio opzetten. Fotolampen, fototent, statief voor het toestel, werken heen en weer slepen. Het is ook niet mijn favoriete hobby, maar het hoort er nu eenmaal bij. Het liefst maak ik foto`s in een tijd waarin er geen keramieklessen zijn zodat alles een aantal weken kan blijven staan.

  Lees meer >> | 91 keer bekeken

 • Fotografie

  24 februari 2023

  Fotograferen hoort ook bij het vak als je een website hebt. Deze foto`s dienen aan bepaalde voorwaarden te voldoen, tenminste als je aangesloten bent bij Exto. Exto is een platvorm voor kunstenaars waarbij je zelf je website kan vormgeven met beschikbare templates. Je kan het lettertype, de kleuren en de volgorde zelf bepalen. Het enige nadeel is dat het werk maar éénmaal kan worden aangeboden. Dat is voor mijn 3D werk lastig omdat er vaak meer te beleven is dan alleen de voorzijde. Voordat het werk in de galerie getoond kan worden moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. Het mag geen duidelijke achtergrond hebben dus geen leuke foto`s in de buitenlucht. Dit is ook logisch anders wordt het een bende op een website. 

  Lees meer >> | 89 keer bekeken

 • Helemaal goud

  3 februari 2023

  Helemaal goud, een veel gebruikte term in Het Westland. Veel werk wat geshowd wordt op zes en zeven mei 2023 tijdens de Open atlierroute in Het Westland hebben dan ook  gouden elementen. En dat bedoel ik ook echt het glanzende goud. Het goud wat wordt opgebracht heet goudluster. Een peperduur goedje wat enigszins lijkt op de kleur van appelstroop. Goudluster is ook licht stroperig net als appelstroop. Met een derde stook op een lage temperatuur van rond de 750 graden wordt de lelijke bruine kleur omgetoverd tot een mooie gouden glanzende laag.

   

  Lees meer >> | 89 keer bekeken

 • Open atelierroute mei 2023

  28 januari 2023

  Open atelierroute mei 2023

  Er staat nog veel werk op de planken in dozen die nog niet tentoongesteld zijn. Het onderwerp is Het Westland met alle mooie producten die in de kassen gekweekt worden voor consumptie. Dus tomaten, paprika`s en komkommers worden onder andere verbeeld in klei. De meeste op een zo origineel mogelijke manier. Een paprika als koffiepot met een paprika mok. Een kromme jongen (komkommer) als een bodybuilder. Dit zijn enkele voorbeelden wat te zien zal zijn bij de Open Atelierroute in Het Westland.

  Lees meer >> | 97 keer bekeken

 • Open atelierroute 2023

  18 januari 2023

  Eind van het jaar heb ik een mail ontvangen voor deelname aan De Open Atelierroute in de kernen van Naaldwijk, Monster, ’s Gravenzande en misschien ook Poeldijk. Het evenement gaat plaatsvinden op zes en zeven mei 2023. Daar heb ik super veel zin in. In 2018 heb ik ook meegedaan aan deze route en mijn ervaringen waren zeer positief. Ik stond op een mooie plek met andere kunstenaars en verschillende disciplines, fotografie, schilderijen en keramiek van mijzelf. Echt leuk om bezoekers te vertellen over je werk. Er is nog tijd genoeg, maar ik weet al wat ik ga exposeren.

  Lees meer >> | 96 keer bekeken

 • regelapparatuur

  23 december 2022

  De biscuit oven is gevuld en de het stookprogramma kan gestart worden. Pech pech pech, wat is dit balen. De regelapparatuur heeft het begeven. Middenin het programma vind de computer dat de temperatuur hoger is geworden dan de ingestelde temperatuur dus krijg je een alarmmelding. De relais van de oven zijn al vervangen dus het ligt nu echt aan de regelapparatuur ( hopelijk ). Niet alles gaat tenslotte eindeloos mee. De oven en regelapparatuur stammen uit 2005.

  Lees meer >> | 103 keer bekeken

 • Flora en Fauna

  9 december 2022

  Het project met dieren en bloemen ( Flora versus Fauna ) is nog in volle gang. De officiële expositie datum is januari 2024 in het Tavenu in Maasland. Het geboortedorp van mijn vader. Er is dus nog even tijd om werk te maken.

  Er zijn nu 3 Flamingo`s, Giraf, Zwarte Jacquar, Schildpad, Panda, Ringstaartmaki en de Japanse Makaken af . Geglazuurd en wel, zo nodig voorzien van een ondergrond. De olifant en de krokodil zijn bedekt met een laagje kleislib, inmiddels droog en kunnen gestookt worden.

  De krokodil is met een hoop vijven en zessen in de oven gegaan. De krokodil stond te drogen op een houten plaat zodat ook het vocht aan de onderzijde van het werkstuk weg kan. De krokodil is niet zomaar op te pakken vanwege de lange openstaande bek met tanden. Dus eerst nadenken alvorens tot handelen over te gaan. Ik zal jullie alle stappen besparen dat wordt een enorm saai verhaal. Uiteindelijk is de krokodil heelhuids in de oven beland, wat een opluchting!

  Lees meer >> | 109 keer bekeken

 • Keramieklessen

  2 december 2022

  Toch blijft die Corona periode nog een beetje na sudderen. Ik bemerk bij cursisten dat de volle agenda`s hun tol eisen. Veel mensen hebben weer moeite om de draad van voor Corona op te pakken. We hebben twee jaar in een soort van winterslaap geleefd, met periodes waarin meer kon gevolgd door een tijd waarin je weer bij kon tanken door de opgelegde maatregelen.

  Zelf merk ik ook dat hier en daar de kar weer aangezwengeld moet worden, ik lijk wel een dieseltje. Het is wel weer heel prettig om prikkels te hebben zodat het creatieve brein weer op scherp gesteld wordt. En zo langzamerhand ideeën weer op kunnen borrelen. Het was fijn dat online veel mogelijk was, maar de beleving is toch veel vlakker dan wanneer je met andere mensen van gedachten kan wisselen in het echte leven.

  Lees meer >> | 111 keer bekeken

 • Meer blogs >>