• Voorlopig laatste blog

  20 maart 2021

  Ik vind het altijd lastig om uitgebreid in te gaan op een nieuw project. Ik kan alvast 1 tipje van de sluier oplichten. In elke stuk worden bloemen of onderdelen van bloemen verwerkt en je wordt meegenomen op reis. Met alle reisbeperkingen van nu, leek me dat een goed idee. Het kan nog een tijd duren voor de volgende blog omdat ik meestal pas verslag doe als het gehele project klaar is. Tot nu toe zijn er op papier 10 stukken uitgewerkt, die altijd tijdens het werken met klei nog kunnen veranderen. Op dit moment ben ik met het vijfde werkstuk in klei bezig. De eerste drie stukken staan te drogen. Voor het vijfde stuk ben ik nog verder onderzoek aan het doen. Wanneer je een verhaal in klei vertelt moet het allemaal natuurlijk wel kloppen. 

  Lees meer >> | 64 keer bekeken

 • Nieuw project

  13 maart 2021

  De molen is het laatste stuk over het Westland met de groenten. Inmiddels ben ik van start gegaan met een nieuw project over het Westland met de bloemen die gekweekt worden. Normaal gesproken is de winter en het voorjaar het atelier het domein van de cursisten, en maak ik groot werk in de zomer periode. Met de lockdown die half december in ging, is er ruimte om nieuw werk te maken. Ruimte in mijn hoofd, maar ook letterlijke ruimte  in het atelier. Deze volgende serie werken ga ik merendeels boetseren.  Ze zijn behoorlijk zwaar en ik laat ze het liefste staan op de plaats waar ze gemaakt worden. Per werkstuk wordt ongeveer 20 tot 30 kg klei gebruikt. Niet te tillen dus.

  Lees meer >> | 68 keer bekeken

 • Snijbonenmolen laatste deel

  6 maart 2021

  De uiteindelijke uitvoering. Alle onderdelen zijn geglazuurd en gestookt. De verbinding met de klei onderdelen voor de wieken zijn helaas niet stevig genoeg. Een oplossing wordt gevonden door deels siliconen te gebruiken en het losse klei onderdeel, om de wieken aan elkaar te bevestigen te vervangen door rvs. Voor het gat in de kap waar de wieken samen komen, is een mooie houten knop gemaakt met daarin messing schroefdraad. Dat kan niet zelf. Gelukkig ken ik een heel technisch man, die graag meedenkt en heel handig is om de onderdelen van hout, messing en rvs op maat te maken. Anders was het een ontmantelde molen geworden zonder wieken. Maar jemig, wat zijn die wieken teer. Het idee om de molen buiten te plaatsen was leuk, maar met een storm vrees ik dat de wieken het niet gaan overleven. Maar ….de wieken draaien soepel! Ik ben echt heel blij en tevreden met het resultaat. Een prachtig pronkstuk die een mooi plaatsje in het atelier heeft gekregen.

  Lees meer >> | 77 keer bekeken

 • Snijbonenmolen, technisch

  27 februari 2021

  Nu komt het technische gedeelte. Hoe bevestig je de wieken en waar moeten de gaten komen voor de schroeven en metalen koker die de wieken bij elkaar gaan houden. Ik heb ongeveer drie verschillende variaties gemaakt van klei. Geen van allen beviel, te grof , te dik, te opvallend. Uiteindelijk zijn het losse onderdelen geworden die je met schroeven aan elkaar moet maken. Ik hoop dat dit gaat werken. 

  Lees meer >> | 68 keer bekeken

 • Snijbonenmolen, deel 3

  20 februari 2021

  Het is de bedoeling dat de molen buitengezet gaat worden met wieken die echt draaien. De wieken maak ik ook van klei. Dat is enorm veel werk en vooral precies werk. Wieken aan een echte molen zijn gemaakt van hout en er zijn veel open stukken. Al deze stukken van de vier wieken moeten uitgesneden worden in klei en daarna nog eruit gepeuterd worden zonder de delen te beschadigen. Aan de wieken zit ook altijd doek om extra wind te vangen. Het doek in mijn molen bestaat uit hele lange snijbonen.

  Lees meer >> | 73 keer bekeken

 • Snijbonenmolen, deel 2

  15 februari 2021

  Ik hoop dat je ook hebt genoten van de sneeuw en het ijs van de afgelopen week. Zelf heb ik niet geschaatst, veel te bang om wat te breken. Maar wel heerlijk door de sneeuw gebanjert en langs de vaart gelopen om zo toch het zingende ijs te horen en te zien dat zoveel mensen echt blij worden van het winterse weer. Mooie foto`s gemaakt en uiteraard ook van een molen met schaatsenden mensen op de achtergrond.

  De molen van keramiek is opgebouwd uit platen van klei. Er zijn er heel wat van die platen gerold om de molen van te bouwen. Eerst de basis gebouwd waarin gewoond wordt. Daarna het lange middenstuk gemaakt met echt uitziende snijbonen. Als laatste de kap van de molen met de snijbonenmolen op de top.

  Lees meer >> | 63 keer bekeken

 • Snijbonenmolen

  6 februari 2021

  Weer een leuke woordspeling. Thuis bij mijn ouders aten we altijd snijbonen die door de snijbonenmolen in langwerpige smalle stukjes werden gesneden. Zelf gebruik ik geen snijbonenmolen. We eten wel snijbonen maar die snijd ik met een mes in ruitjes. Waarom zo`n ding molen heet, geen idee. Misschien omdat er een draaimechanisme aan zit. Het is leuk om een echte molen te combineren met een snijbonenmolen. Het wordt geen kleine molen. Wat ga ik mezelf weer aandoen om een draaiende molen van klei te maken. Maar ja, ik hou nu eenmaal van uitdagingen.

  Lees meer >> | 67 keer bekeken

 • Trostomaten

  30 januari 2021

  Vorige week helemaal vergeten om een blog te plaatsen. Vorige week zaterdag was ik druk in het weer in het atelier met glazuren. Afwegen, zeven, werk stofvrij maken, dompelen, glazuur spuiten in de spuitcabine en niet te vergeten schoonmaken. Veel werk dat schoonmaken maar wel noodzakelijk!

  Nu dus dan het stukje over trostomaten. In vroegere tijden werden uitsluitend losse tomaten aangeboden in de winkels. Tegenwoordig zijn de variaties talrijk in smaak, kleur, vorm , los,  aan de tak of aan een tros. De trostomaten van klei zijn verbonden met elkaar d.m.v. een steel van messing. De tros is geplaatst op een voet van baksteen. De kleuren combineren goed en vullen elkaar aan. Het ontwikkelen van de juiste kleur glazuur heeft wel heel wat proeven gekost.

  Soms is er een hommel te zien, die voor de bestuiving zorgt.

  Lees meer >> | 69 keer bekeken

 • Tomaatjes aan de tak

  17 januari 2021

  Kleine tomaatjes aan de tak worden geoogst en verpakt met tak en al. De tomaten zijn vaak zoeter  omdat de tomaatjes langer aan de plant zitten voordat ze allemaal rijp zijn en geplukt kunnen worden. Het soort is uiteraard ook belangrijk voor de smaak. Dit werkstuk is eigenlijk af maar ik ben nog niet helemaal tevreden. Het is duidelijk dat de tomaten in de kas geteeld worden. Wat ik eigenlijk wil laten zien is dat er bij de zaadbedrijven vaak een kas in een kas wordt gebouwd zodat er kleinere afdelingen worden gemaakt waar allerlei proeven geplant staan.  Deze proeven worden nauwkeurig gevolgd door medewerkers die allerlei zaken noteren zoals de infectiedruk van de plant, de hoeveelheid geoogste tomaten per plant en niet te vergeten, heel belangrijk; de smaak. Kortom er komt heel veel kijken bij het maken van nieuwe rassen. Om deze reden heb ik een grotere kas om de kleinere kas heen gezet. Het is niet conform de werkelijkheid maar met kunst mag je een eigen pad bewandelen.

  Lees meer >> | 74 keer bekeken

 • Soepterrine

  9 januari 2021

  Tomatensoep zal het meeste worden gegeten, denk ik. Vooral in het Westland wordt de soep gemaakt van tomaten uit het gebied. Bij diverse kwekers kan je verse tomaten uit eigen kwekerij uit een automaat halen. Echt heerlijk die vers gemaakte soep! Zeker als je die nog eens kan serveren uit een tomatensoepterrine. De terrine is handgevormd en niet gedraaid. De kleur is wit omdat in de zomer de instraling van de zon in de kassen nog wel eens te groot kan zijn en daarom er wit krijt op de ramen wordt gespoten. Op de buitenkant van de soepterrine heb ik platte abstracte kassen gemaakt. Zelfs de handvatten zijn de puntige bovenhoeken van een kas. De deksel is aan de binnenkant rood. De knop op de deksel is een tomaat. Wanneer je tomaten in stukken snijdt voor de soep wil er ook nog wel eens rode sap weg spuiten, tenminste daar heb ik zelf wel eens last van! Vandaar de rode stippen op de deksel.

  Lees meer >> | 72 keer bekeken

 • Meer blogs >>