• Selecteren keramiek en foto`s maken

  26 november 2023

  Welke werkstukken gaan mee. Objecten selecteren, wat wordt geëxposeerd en welke werkstukken blijven in het atelier.

  Dit is van belang omdat de getoonde werken ook verzekerd moeten worden, deze lijst moet een aantal weken van te voren worden aangeleverd.

  Foto`s maken voor de website, deze foto`s moeten voldoen aan bepaalde criteria. Keramiek moet gefotografeerd worden op een egale achtergrond zodat de werkstukken goed uitkomen. Foto`s moeten scherp zijn en voldoende belicht. De hoogte, breedte en diepte maten worden opgemeten en staan vermeld op de website. Teksten worden geschreven zodat op de website uitleg kan worden gegeven over het werkstuk.

  Lees meer >> | 138 keer bekeken

 • Expositie voorbereiding

  19 november 2023

  In voorbereiding voor een expositie moeten veel werkzaamheden worden verricht.

  Samen met de mede exposant kijken op locatie wat de beste indeling zal zijn en welk werk van beide kunstenaars elkaar goed zal vullen. Zodat het een mooie kloppende expositie wordt.

  Een titel bedenken die aansluit op de kunstvormen die getoond gaan worden. Afbeeldingen selecteren voor de uitnodiging en flyer. Teksten voor de uitnodiging en krantenartikelen.

  De teksten moeten aanspreken zodat je als lezer nieuwsgierig gaat worden en eerder naar de expositie gaat dan wanneer er met laffe en flauwe bewoordingen wordt gestrooid.

  Lees meer >> | 129 keer bekeken

 • Nieuw werk op de website

  12 november 2023

  De website is bijna up-to-date. Een zestal vazen zijn toegevoegd in de galerij onder het kopje, hoe kan het ook anders, Vazen. Inmiddels zijn de meeste dieren van het thema Flora versus Fauna klaar. De bijzondere Aziatische olifant met boeddha en de indrukwekkende krokodil zijn gefotografeerd. Alleen de papagaaien ontbreken nog. De pel pinda’s zijn wel af, de papegaaien bijna. Ik vrees dat deze vlak voor de expositie eind december pas klaar zijn. Nu zal het niet zo bont worden als bij een andere expositie, hoop ik. In de ochtend uit de oven en in de middag geëxposeerd.

  Lees meer >> | 132 keer bekeken

 • Het fotograferen

  18 maart 2023

  Het klinkt raar maar op een foto kan het werk enorm vertekenen. Sommige objecten zijn enorm fotogeniek terwijl andere stukken keer op keer niet goed op de foto te krijgen zijn. Om het te vergelijken met de modewereld. Er bestaan topmodellen! Binnen no time staan deze stukken op de foto en bij andere werkstukken blijft ik truggelen met het model. Hoog, laag, recht vooruit of gezien vanaf de zijkant, andere belichting, andere sluitertijd, ander diafragma, het blijft een zoektocht. Nu is fotografie natuurlijk ook een echt vak, net als keramiek. Er zijn zoveel facetten waar je rekening mee moet houden. In het begin heb ik wel eens een vakfotograaf ingehuurd om de foto`s van de werkstukken te maken. Perfect, maar duur.

  Lees meer >> | 232 keer bekeken

 • Foto studio opzetten

  10 maart 2023

  Foto studio opzetten

  Jaja, even een foto maken is er niet bij. Het doek was toch best groot, achteraf gezien. Met een centimeter in de hand lijkt het minder kolossaal. De maat heb ik tocht echt wel nodig om alles werkstukken goed in beeld te krijgen. Uiteindelijk paste het precies. Het doek kunnen we precies klemmen tussen de bakken waar de verlichting in hangt en de tafel. Was dat even mazzel.  Statief neerzetten, fototoestel moet opgeladen zijn, niet geheel onbelangrijk. Startklaar en een lege batterij, grr… daar moet ik niet aan denken. De statieven voor de lampen neerzetten en de bollen erin draaien. Klaar voor de fotosessie!

  Lees meer >> | 251 keer bekeken

 • Fototent

  3 maart 2023

  In het keramiekatelier heb ik een fototent niet een hele kleine maar niet geschikt voor het grotere werk. Dus ik ben op zoek gegaan naar fotografie achtergronddoek, het liefst met standaard en zwart doek. De verschillen zijn enorm van 6 bij 3 meter tot  2 bij 1,50 meter. Maar ja dan heb je alleen de achtergrond. Gelukkig zijn er ook doeken die een flap hebben aan de voorzijde zodat het object volledig op het zwarte doek kan staan. Ik vind het altijd een heel gedoe een fotostudio opzetten. Fotolampen, fototent, statief voor het toestel, werken heen en weer slepen. Het is ook niet mijn favoriete hobby, maar het hoort er nu eenmaal bij. Het liefst maak ik foto`s in een tijd waarin er geen keramieklessen zijn zodat alles een aantal weken kan blijven staan.

  Lees meer >> | 259 keer bekeken

 • Fotografie

  24 februari 2023

  Fotograferen hoort ook bij het vak als je een website hebt. Deze foto`s dienen aan bepaalde voorwaarden te voldoen, tenminste als je aangesloten bent bij Exto. Exto is een platvorm voor kunstenaars waarbij je zelf je website kan vormgeven met beschikbare templates. Je kan het lettertype, de kleuren en de volgorde zelf bepalen. Het enige nadeel is dat het werk maar éénmaal kan worden aangeboden. Dat is voor mijn 3D werk lastig omdat er vaak meer te beleven is dan alleen de voorzijde. Voordat het werk in de galerie getoond kan worden moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. Het mag geen duidelijke achtergrond hebben dus geen leuke foto`s in de buitenlucht. Dit is ook logisch anders wordt het een bende op een website. 

  Lees meer >> | 250 keer bekeken

 • Helemaal goud

  3 februari 2023

  Helemaal goud, een veel gebruikte term in Het Westland. Veel werk wat geshowd wordt op zes en zeven mei 2023 tijdens de Open atlierroute in Het Westland hebben dan ook  gouden elementen. En dat bedoel ik ook echt het glanzende goud. Het goud wat wordt opgebracht heet goudluster. Een peperduur goedje wat enigszins lijkt op de kleur van appelstroop. Goudluster is ook licht stroperig net als appelstroop. Met een derde stook op een lage temperatuur van rond de 750 graden wordt de lelijke bruine kleur omgetoverd tot een mooie gouden glanzende laag.

   

  Lees meer >> | 263 keer bekeken

 • Open atelierroute mei 2023

  28 januari 2023

  Open atelierroute mei 2023

  Er staat nog veel werk op de planken in dozen die nog niet tentoongesteld zijn. Het onderwerp is Het Westland met alle mooie producten die in de kassen gekweekt worden voor consumptie. Dus tomaten, paprika`s en komkommers worden onder andere verbeeld in klei. De meeste op een zo origineel mogelijke manier. Een paprika als koffiepot met een paprika mok. Een kromme jongen (komkommer) als een bodybuilder. Dit zijn enkele voorbeelden wat te zien zal zijn bij de Open Atelierroute in Het Westland.

  Lees meer >> | 260 keer bekeken

 • Open atelierroute 2023

  18 januari 2023

  Eind van het jaar heb ik een mail ontvangen voor deelname aan De Open Atelierroute in de kernen van Naaldwijk, Monster, ’s Gravenzande en misschien ook Poeldijk. Het evenement gaat plaatsvinden op zes en zeven mei 2023. Daar heb ik super veel zin in. In 2018 heb ik ook meegedaan aan deze route en mijn ervaringen waren zeer positief. Ik stond op een mooie plek met andere kunstenaars en verschillende disciplines, fotografie, schilderijen en keramiek van mijzelf. Echt leuk om bezoekers te vertellen over je werk. Er is nog tijd genoeg, maar ik weet al wat ik ga exposeren.

  Lees meer >> | 256 keer bekeken

 • Meer blogs >>