• Snijbonenmolen, deel 2

  15 februari 2021

  Ik hoop dat je ook hebt genoten van de sneeuw en het ijs van de afgelopen week. Zelf heb ik niet geschaatst, veel te bang om wat te breken. Maar wel heerlijk door de sneeuw gebanjert en langs de vaart gelopen om zo toch het zingende ijs te horen en te zien dat zoveel mensen echt blij worden van het winterse weer. Mooie foto`s gemaakt en uiteraard ook van een molen met schaatsenden mensen op de achtergrond.

  De molen van keramiek is opgebouwd uit platen van klei. Er zijn er heel wat van die platen gerold om de molen van te bouwen. Eerst de basis gebouwd waarin gewoond wordt. Daarna het lange middenstuk gemaakt met echt uitziende snijbonen. Als laatste de kap van de molen met de snijbonenmolen op de top.

  Lees meer >> | 71 keer bekeken

 • Snijbonenmolen

  6 februari 2021

  Weer een leuke woordspeling. Thuis bij mijn ouders aten we altijd snijbonen die door de snijbonenmolen in langwerpige smalle stukjes werden gesneden. Zelf gebruik ik geen snijbonenmolen. We eten wel snijbonen maar die snijd ik met een mes in ruitjes. Waarom zo`n ding molen heet, geen idee. Misschien omdat er een draaimechanisme aan zit. Het is leuk om een echte molen te combineren met een snijbonenmolen. Het wordt geen kleine molen. Wat ga ik mezelf weer aandoen om een draaiende molen van klei te maken. Maar ja, ik hou nu eenmaal van uitdagingen.

  Lees meer >> | 74 keer bekeken

 • Trostomaten

  30 januari 2021

  Vorige week helemaal vergeten om een blog te plaatsen. Vorige week zaterdag was ik druk in het weer in het atelier met glazuren. Afwegen, zeven, werk stofvrij maken, dompelen, glazuur spuiten in de spuitcabine en niet te vergeten schoonmaken. Veel werk dat schoonmaken maar wel noodzakelijk!

  Nu dus dan het stukje over trostomaten. In vroegere tijden werden uitsluitend losse tomaten aangeboden in de winkels. Tegenwoordig zijn de variaties talrijk in smaak, kleur, vorm , los,  aan de tak of aan een tros. De trostomaten van klei zijn verbonden met elkaar d.m.v. een steel van messing. De tros is geplaatst op een voet van baksteen. De kleuren combineren goed en vullen elkaar aan. Het ontwikkelen van de juiste kleur glazuur heeft wel heel wat proeven gekost.

  Soms is er een hommel te zien, die voor de bestuiving zorgt.

  Lees meer >> | 76 keer bekeken

 • Tomaatjes aan de tak

  17 januari 2021

  Kleine tomaatjes aan de tak worden geoogst en verpakt met tak en al. De tomaten zijn vaak zoeter  omdat de tomaatjes langer aan de plant zitten voordat ze allemaal rijp zijn en geplukt kunnen worden. Het soort is uiteraard ook belangrijk voor de smaak. Dit werkstuk is eigenlijk af maar ik ben nog niet helemaal tevreden. Het is duidelijk dat de tomaten in de kas geteeld worden. Wat ik eigenlijk wil laten zien is dat er bij de zaadbedrijven vaak een kas in een kas wordt gebouwd zodat er kleinere afdelingen worden gemaakt waar allerlei proeven geplant staan.  Deze proeven worden nauwkeurig gevolgd door medewerkers die allerlei zaken noteren zoals de infectiedruk van de plant, de hoeveelheid geoogste tomaten per plant en niet te vergeten, heel belangrijk; de smaak. Kortom er komt heel veel kijken bij het maken van nieuwe rassen. Om deze reden heb ik een grotere kas om de kleinere kas heen gezet. Het is niet conform de werkelijkheid maar met kunst mag je een eigen pad bewandelen.

  Lees meer >> | 79 keer bekeken

 • Soepterrine

  9 januari 2021

  Tomatensoep zal het meeste worden gegeten, denk ik. Vooral in het Westland wordt de soep gemaakt van tomaten uit het gebied. Bij diverse kwekers kan je verse tomaten uit eigen kwekerij uit een automaat halen. Echt heerlijk die vers gemaakte soep! Zeker als je die nog eens kan serveren uit een tomatensoepterrine. De terrine is handgevormd en niet gedraaid. De kleur is wit omdat in de zomer de instraling van de zon in de kassen nog wel eens te groot kan zijn en daarom er wit krijt op de ramen wordt gespoten. Op de buitenkant van de soepterrine heb ik platte abstracte kassen gemaakt. Zelfs de handvatten zijn de puntige bovenhoeken van een kas. De deksel is aan de binnenkant rood. De knop op de deksel is een tomaat. Wanneer je tomaten in stukken snijdt voor de soep wil er ook nog wel eens rode sap weg spuiten, tenminste daar heb ik zelf wel eens last van! Vandaar de rode stippen op de deksel.

  Lees meer >> | 79 keer bekeken

 • Paprika bakje

  20 december 2020

  Bij paprika`s in kassen worden hommels ingezet om te bestuiven. Zonder hommels en bestuiving geen paprika`s! Een rode en gele paprika met uiteraard een gouden element op de paprika heb ik op een steen geplaatst. Waarom? Omdat de paprika zo beter tot zijn recht komt. In de buurt van de paprika zit een kleine hommel, ook gemaakt van klei.

  Paprika bloemetjes zijn prachtig wit van kleur. Deze bloemetjes heb ik gemaakt van porselein. Porselein is een mooi maar lastig materiaal om mee te werken. De krimp in de oven is groot en het kan gemakkelijk vervormen door de hoge temperatuur van 1250 graden. Deze tere bloemen liggen in een paprikabakje met deksel. Zodat het een verrassing is als de deksel geopend wordt. Ook nu is de hommel aanwezig. Deze hommels moeten voor de bestuiving zorgen anders groeien er geen paprika`s aan de planten.

  Lees meer >> | 74 keer bekeken

 • Paprikaschaal

  12 december 2020

  Vorige week geen blog. Helaas had mijn laptop kuren, gelukkig is dit nu opgelost.

  Losse paprika`s als bakjes heb ik aan elkaar gezet met kleislib. Eén bakje is goud, de andere hebben een gemarmerde rood, geel, oranje kleur. Het is een hele leuke schaal geworden. Van ieder werkstuk moet een foto gemaakt worden in een fototent. Foto`s op de website mogen geen achtergrond hebben behalve dan wit en zwart van het doek. Deze paprikaschaal is niet goed te fotograferen. Sommige werkstukken zijn heel fotogeniek en vanuit elke hoek is het mooi of leuk. Deze schaal is een drama. Welke hoek ik probeer, de verhoudingen komen niet tot zijn recht. Grrr……  Foto`s maken op vakantie vind ik leuk maar fotograferen van kleiwerkstukken is niet echt mijn hobby.

  Lees meer >> | 81 keer bekeken

 • 'Vervolg rood koffiepotje

  28 november 2020

  Een rode paprika heeft een heel mooie diep rode kleur. Het heeft me wel enige tijd gekost om deze tint  te krijgen. Door middel van glazuurproeven is het uiteindelijk gelukt. De statigheid van de koffiepot heeft een extra dimensie gekregen door goudluster te gebruiken op  de pootjes, tuit en de knop van de deksel. Ik ben echt heel blij met het resultaat!

  Bij een koffiepot horen natuurlijk ook mokken. Tot nu toe heb ik nog maar 1 koffiemok gemaakt, een gele met gouden pootjes en een goud oor. Het is de bedoeling dat er nog meer volgen in diverse kleuren om de kleurvariaties te laten zien van paprika`s.

  Lees meer >> | 79 keer bekeken

 • Rood koffiepotje

  23 november 2020

  Een koffiepot heeft een andere vorm dan een theepot. Een theepot heeft meestal een gedrongen ronde vorm terwijl een koffiepot een lang statig uiterlijk heeft. De paprika koffiepot is geboren. Een normale paprika heb ik wat langer gemaakt.  De onderkanten van paprika`s hebben prachtige vormen. Zo heeft deze koffiepot ook een mooie “kont” gekregen. De pootjes en het kleine dekseltje heb ik gemaakt van de steeltjes waar  paprika`s mee aan het gewas hangen. De tuit van de koffiepot is uitgewerkt in hetzelfde dessin als de pootjes en de knop van de deksel.

  Lees meer >> | 86 keer bekeken

 • Paprika

  14 november 2020

  De paprika komt van oorsprong uit Midden-Amerika. Columbus heeft tijdens zijn ontdekkingsreizen kennis gemaakt met de paprika. Hij de is degene die de paprika mee heeft genomen naar Europa. Paprika is een zoete variant van een rode peper en bevat bijna driemaal zoveel vitamine C als een sinaasappel. Dan moet je wel de rijpe gekleurde variant eten en niet de groene nog niet rijpe paprika.

   Paprika`s zijn er in allerlei verschijningsvormen, lang en dun, lang en dik, kort en gedrongen, geblokt. Een paprika heeft van nature een hele mooie vorm als basis voor diverse ontwerpen. Een paprika heeft ook veel kleurenvariaties; groen, rood , geel en oranje zijn de bekendste.

  Lees meer >> | 86 keer bekeken

 • Meer blogs >>