• Paprika bakje

  20 december 2020

  Bij paprika`s in kassen worden hommels ingezet om te bestuiven. Zonder hommels en bestuiving geen paprika`s! Een rode en gele paprika met uiteraard een gouden element op de paprika heb ik op een steen geplaatst. Waarom? Omdat de paprika zo beter tot zijn recht komt. In de buurt van de paprika zit een kleine hommel, ook gemaakt van klei.

  Paprika bloemetjes zijn prachtig wit van kleur. Deze bloemetjes heb ik gemaakt van porselein. Porselein is een mooi maar lastig materiaal om mee te werken. De krimp in de oven is groot en het kan gemakkelijk vervormen door de hoge temperatuur van 1250 graden. Deze tere bloemen liggen in een paprikabakje met deksel. Zodat het een verrassing is als de deksel geopend wordt. Ook nu is de hommel aanwezig. Deze hommels moeten voor de bestuiving zorgen anders groeien er geen paprika`s aan de planten.

  Lees meer >> | 59 keer bekeken

 • Paprikaschaal

  12 december 2020

  Vorige week geen blog. Helaas had mijn laptop kuren, gelukkig is dit nu opgelost.

  Losse paprika`s als bakjes heb ik aan elkaar gezet met kleislib. Eén bakje is goud, de andere hebben een gemarmerde rood, geel, oranje kleur. Het is een hele leuke schaal geworden. Van ieder werkstuk moet een foto gemaakt worden in een fototent. Foto`s op de website mogen geen achtergrond hebben behalve dan wit en zwart van het doek. Deze paprikaschaal is niet goed te fotograferen. Sommige werkstukken zijn heel fotogeniek en vanuit elke hoek is het mooi of leuk. Deze schaal is een drama. Welke hoek ik probeer, de verhoudingen komen niet tot zijn recht. Grrr……  Foto`s maken op vakantie vind ik leuk maar fotograferen van kleiwerkstukken is niet echt mijn hobby.

  Lees meer >> | 71 keer bekeken

 • 'Vervolg rood koffiepotje

  28 november 2020

  Een rode paprika heeft een heel mooie diep rode kleur. Het heeft me wel enige tijd gekost om deze tint  te krijgen. Door middel van glazuurproeven is het uiteindelijk gelukt. De statigheid van de koffiepot heeft een extra dimensie gekregen door goudluster te gebruiken op  de pootjes, tuit en de knop van de deksel. Ik ben echt heel blij met het resultaat!

  Bij een koffiepot horen natuurlijk ook mokken. Tot nu toe heb ik nog maar 1 koffiemok gemaakt, een gele met gouden pootjes en een goud oor. Het is de bedoeling dat er nog meer volgen in diverse kleuren om de kleurvariaties te laten zien van paprika`s.

  Lees meer >> | 64 keer bekeken

 • Rood koffiepotje

  23 november 2020

  Een koffiepot heeft een andere vorm dan een theepot. Een theepot heeft meestal een gedrongen ronde vorm terwijl een koffiepot een lang statig uiterlijk heeft. De paprika koffiepot is geboren. Een normale paprika heb ik wat langer gemaakt.  De onderkanten van paprika`s hebben prachtige vormen. Zo heeft deze koffiepot ook een mooie “kont” gekregen. De pootjes en het kleine dekseltje heb ik gemaakt van de steeltjes waar  paprika`s mee aan het gewas hangen. De tuit van de koffiepot is uitgewerkt in hetzelfde dessin als de pootjes en de knop van de deksel.

  Lees meer >> | 75 keer bekeken

 • Paprika

  14 november 2020

  De paprika komt van oorsprong uit Midden-Amerika. Columbus heeft tijdens zijn ontdekkingsreizen kennis gemaakt met de paprika. Hij de is degene die de paprika mee heeft genomen naar Europa. Paprika is een zoete variant van een rode peper en bevat bijna driemaal zoveel vitamine C als een sinaasappel. Dan moet je wel de rijpe gekleurde variant eten en niet de groene nog niet rijpe paprika.

   Paprika`s zijn er in allerlei verschijningsvormen, lang en dun, lang en dik, kort en gedrongen, geblokt. Een paprika heeft van nature een hele mooie vorm als basis voor diverse ontwerpen. Een paprika heeft ook veel kleurenvariaties; groen, rood , geel en oranje zijn de bekendste.

  Lees meer >> | 71 keer bekeken

 • Tweede keer sluiting atelier

  7 november 2020

  Voor de tweede keer dit jaar heb ik het atelier moeten sluiten voor de keramieklessen. Alleen dit maal is het vooruitzicht dat als de Corona besmettingen dalen, de lessen over twee weken weer kunnen starten. Dat is te overzien. Normaal stoppen de lessen in december omdat veel mensen tijdens de feestmaand genoeg te doen hebben. Ik overweeg om de lessen nu tot half december te laten doorlopen. Zo heeft iedere cursist tijd genoeg om werk af te ronden. 

  Lees meer >> | 76 keer bekeken

 • Vervolg Corsoboot

  30 oktober 2020

  Dus een corsoboot, maar hoe? Misschien is het leuk om een klein stukje geschiedenis in de boot te verwerken. Toen ik klein was zag je in Het Westland allemaal “pijpen”, schoorstenen bij de tuinbouwbedrijven staan. Deze pijpen werden met rode bakstenen opgebouwd. Zodra de basisvorm van de boot klaar is, begin ik met de schoorsteen. Daarna zijn de boorden van de boot aan de beurt, dit zijn snijbonen geworden aan de buitenkant en bovenop sperziebonen. Druiven werden vroeger ook veel in Het Westland gekweekt dus deze mogen ook niet ontbreken. Zo langzamerhand wordt het een boot met groenten die in verleden veel gekweekt werden. Er verrijst ook een oppervlak met bloemkool roosjes. Voor een extra kleur heb ik daar worteltjes tegen aangezet.  Verder ligt er een krop sla op de rand van de boot en als tegenhanger van al het groen van de bonen, druivenbladeren en de sla maak ik tenslotte nog wat zomerkoninkjes. Op zolder heb ik nog een prachtige platte steen liggen in exact de kleur van het groen van de boot. Deze verlijm ik met de boot zodat de boot iets omhoog wordt getild en het optisch een mooier gezicht is.

   

  Lees meer >> | 68 keer bekeken

 • Corsoboot

  23 oktober 2020

  De bollenstreek is beroemd om het bloemencorso. Het varend corso van Het Westland verdient eigenlijk ook deze status. Ieder jaar wordt rondom een thema, prachtige boten versierd met groenten en fruit en bloemen. De boten die gebruikt worden, zijn over het algemeen platbodems en zeileinde Westlanders die vroeger al varend de producten naar de lokale veilingen brachten.

  Helaas heeft dit jaar het evenement niet plaats kunnen vinden door het Corona virus. 

  Lees meer >> | 73 keer bekeken

 • Vervolg groentenkoning

  17 oktober 2020

  Kleuren voor een beeld verzinnen vind ik altijd lastig, het is zo bepalend voor de sfeer wat het beeld uitstraalt. Na een lange tijd dubben , heb ik gekozen voor een bronzen kleur van de huid van de koning. Dus de wenkbrauwen en de bloemkooloren zijn ook brons. Het donkergroen van de paprikaschouders matchen uitstekend bij het brons. Het waterbassin heeft een groen -grijze kleur met kleine zilverkleurige bouten. De tomaat aan de binnenkant van de schedel is uiteraard rood. De binnenkant van het waterbassin is met platinaluster bewerkt. Wanneer er voldoende licht op schijnt, zie je in de weerspiegeling aan de binnenzijde van het bassin, het rood van de tomaat. Dat is echt een mooi gezicht. Met heel veel plezier heb ik aan deze fantasiekoning gewerkt. Het is echt superleuk om iets te maken wat niet bestaat.

  Lees meer >> | 77 keer bekeken

 • Groentenkoning

  10 oktober 2020

  Als tegenhanger van de druivenprinses heb ik een groentenkoning ontworpen. Er bestaat nog geen groentenkoning maar wie weet komt dat ooit nog eens. Alhoewel ik mannen niet zo snel aan een mister verkiezing zie meedoen. Als eerst begin ik met het maken van de kop, dit is de basis. Zo langzamerhand groeit het idee. Zijn schouders zijn de bovenkanten van een groene paprika zo creëer je gelijk wat breedte in de schouders. Oren krijgen de vorm van bloemkoolroosjes. De zware wenkbrauwen worden gemaakt van augurken.  Een koning zonder kroon is geen koning. Een waterbassin heeft een uitstekende vorm voor een kroon. Sperziebonen zijn gebruikt als extra versiering van de kroon. De schedel, te zien aan de binnenkant van het waterbassin, heb ik vervormd tot een tomaat. De koning heeft een beetje Afrikaans uiterlijk gekregen. Lang geleden ben ik naar Ghana geweest en daar hebben we ook koning van een stam ontmoet. Het was een heel statig en indrukwekkend man met prachtig gekleurde kleding. Ik moest eigenlijk aan hem denken toen het beeld af was in klei.

  Lees meer >> | 86 keer bekeken

 • Meer blogs >>