• regelapparatuur

  23 december 2022

  De biscuit oven is gevuld en de het stookprogramma kan gestart worden. Pech pech pech, wat is dit balen. De regelapparatuur heeft het begeven. Middenin het programma vind de computer dat de temperatuur hoger is geworden dan de ingestelde temperatuur dus krijg je een alarmmelding. De relais van de oven zijn al vervangen dus het ligt nu echt aan de regelapparatuur ( hopelijk ). Niet alles gaat tenslotte eindeloos mee. De oven en regelapparatuur stammen uit 2005.

  Lees meer >> | 172 keer bekeken

 • Flora en Fauna

  9 december 2022

  Het project met dieren en bloemen ( Flora versus Fauna ) is nog in volle gang. De officiële expositie datum is januari 2024 in het Tavenu in Maasland. Het geboortedorp van mijn vader. Er is dus nog even tijd om werk te maken.

  Er zijn nu 3 Flamingo`s, Giraf, Zwarte Jacquar, Schildpad, Panda, Ringstaartmaki en de Japanse Makaken af . Geglazuurd en wel, zo nodig voorzien van een ondergrond. De olifant en de krokodil zijn bedekt met een laagje kleislib, inmiddels droog en kunnen gestookt worden.

  De krokodil is met een hoop vijven en zessen in de oven gegaan. De krokodil stond te drogen op een houten plaat zodat ook het vocht aan de onderzijde van het werkstuk weg kan. De krokodil is niet zomaar op te pakken vanwege de lange openstaande bek met tanden. Dus eerst nadenken alvorens tot handelen over te gaan. Ik zal jullie alle stappen besparen dat wordt een enorm saai verhaal. Uiteindelijk is de krokodil heelhuids in de oven beland, wat een opluchting!

  Lees meer >> | 177 keer bekeken

 • Keramieklessen

  2 december 2022

  Toch blijft die Corona periode nog een beetje na sudderen. Ik bemerk bij cursisten dat de volle agenda`s hun tol eisen. Veel mensen hebben weer moeite om de draad van voor Corona op te pakken. We hebben twee jaar in een soort van winterslaap geleefd, met periodes waarin meer kon gevolgd door een tijd waarin je weer bij kon tanken door de opgelegde maatregelen.

  Zelf merk ik ook dat hier en daar de kar weer aangezwengeld moet worden, ik lijk wel een dieseltje. Het is wel weer heel prettig om prikkels te hebben zodat het creatieve brein weer op scherp gesteld wordt. En zo langzamerhand ideeën weer op kunnen borrelen. Het was fijn dat online veel mogelijk was, maar de beleving is toch veel vlakker dan wanneer je met andere mensen van gedachten kan wisselen in het echte leven.

  Lees meer >> | 176 keer bekeken

 • Herstart van de blog

  25 november 2022

  Zo eindelijk weer een blog. De zomerstop heeft erg lang geduurd. Niet dat ik niet actief bezig ben geweest, maar de inspiratie tot schrijven ontbrak volledig. De dagen zijn weer korter en het licht gaat in de middag alweer vroeg aan dus weer leuk om achter de laptop te kruipen en mijn gedachten op papier te zetten.

  Het is fijn dat het cursus seizoen weer op een normale manier kon verlopen. Vorig jaar kregen we eind november weer een lock-down voor onze kiezen, waardoor de keramieklessen weer plotseling stopte, grrr. Dit najaar was het weer mogelijk om met alle cursisten in  één ruimte te zitten. Heel prettig werken en vooral fijn dat iedereen onderling mooie, soms ontroerende gesprekken kunnen voeren. Maar vooral ook de lol die je met elkaar kan hebben is echt weer super!

  Lees meer >> | 128 keer bekeken

 • Open atelierroute Wateringen en Kwintsheul 2022

  30 augustus 2022

  Open atelierroute Wateringen en Kwintsheul

  Op zaterdag en zondag 3 en 4 september doe ik mee met de Open atelierroute Wateringen en Kwintsheul. Dit maal wordt het werk van cursisten geëxposeerd en een klein deel eigen werk.

   

  Het adres van de locatie is; Martinus Nijhoffweg 1 in Den Haag. Dit klinkt heel ver, maar hoeve Vlietlust is gelegen op het randje van Wateringen en Den Haag.

  Op deze boerderij heeft keramist Jan van Vliet gewoond. Tijdens de route worden de verhalen vertelt over zijn werk door Marcel Zwinkels.  In de wagenschuur staat het verhaal afgebeeld over hoe de wereld is en  hoe Jan van Vliet de wereld graag zou zien. In de silo`s zijn de wereldreizen van Jan te zien in keramiek en wordt een sprookje van Goethe uitgebeeld in gebakken klei.

   In de stal staat het werk van cursisten.Je bent welkom van 11.00 tot 17.00 uur. In de bijlage vind je de route en op de website kun meer te weten komen over de andere kunstenaars. Website ; www.oawk-atelierroute.nl

  Tijdens deze route bieden een aantal kunstenaars werken aan die ze terbeschikking stellen voor het goede doel, Stichting Vluchtelingen werk. Zelf stel ik ook een object beschikbaar over het thema Vrijheid. Vrijheid is een relatief begrip. Wanneer je vlucht en in een veilig land bent aangekomen, kan je je nog steeds onbeschermd voelen. Terwijl je wel in een veilige omgeving zit. 

  Wil je het kunstwerk zien, kom dan naar de Martinus Nijhoffweg op 3 en 4 september 2022.

   

   

   

  Lees meer >> | 161 keer bekeken

 • Blog zomerstop

  8 juli 2022

  Zo langzamerhand word ik ingehaald door de tijd, het is alweer zomer! Het lijkt me handig om een  blog zomerstop in te lassen. Ondertussen ben ik in het atelier bezig met glazuurproeven, nieuwe cursus ideetjes en ontwikkeling van een nieuwe thema. Een aantal proefstukken heb ik gemaakt. Daar mankeert nog het één en ander aan, dus het wordt zoeken naar de juiste techniek. Het zal een combinatie worden van diverse technieken gecombineerd in één object. Ik zal nog veel na moeten denken om te komen tot de juiste vorm. Fijne zomer!

   

  Lees meer >> | 178 keer bekeken

 • Overeenkomst Heliconia en Ara

  1 juli 2022

  De overeenkomsten zijn niet heel erg overtuigend tussen de Heliconia en de Ara qua betekenis. Ze hebben beide wel een rode kleur en de pennen van de vleugel van de Ara zijn heel flexibel en sterk om het gewicht van de papagaai te kunnen dragen. Zo is de steel van de Heliconia ook heel stevig en stabiel om het gewicht van de bloem te ondervangen.

  Dit wordt echt een lastig project om te maken van klei. Geen idee of dit gaat lukken, maar zoals gewoonlijk zijn moeilijke werkstukken heel erg leerzaam dus vooruit maar weer!

  Lees meer >> | 174 keer bekeken

 • Vliegende Ara

  24 juni 2022

  Het zal een hele uitdaging worden om een vliegende Ara te maken met gespreide vleugels. Het is misschien handig om ditmaal een klein studie object te maken. In het klein kom je misschien al wat problemen tegen die je al kan oplossen en als reddingsmiddel te gebruiken bij het uiteindelijke  grote werkstuk. Het lijkt me mooi om met name in de pennen van de vleugels de Heliconia in te verwerken.

  Lees meer >> | 182 keer bekeken

 • Ara

  17 juni 2022

  Een ara is een bontgekleurde papagaai uit Midden Amerika.

  Ara's zijn sociale dieren. Ze leven grote delen van het jaar in groepen. Als een mannetje en een vrouwtje elkaar eenmaal gekozen hebben, blijven ze vele jaren samen. Wanneer ze samen door het regenwoud vliegen, doen ze dit soms zo dicht bij elkaar dat hun vleugels elkaar raken. Gewoonlijk hebben ara's in hun leven slechts één partner.

  Lees meer >> | 167 keer bekeken

 • Hoe komt de Heliconia aan haar naam

  11 juni 2022

  Heliconia is vernoemd naar de Mount Helikon, een berg vlak bij de kust van de Golf van Korinthe( Griekenland ), waar volgens de Griekse mythologie de muzen woonden. Het is de plek waar Pegasus – het mooiste paard van stal – een speciale waterbron creëerde, waar Narcissus de schoonheid van zichzelf ontdekte. 

  Lees meer >> | 176 keer bekeken

 • Meer blogs >>