• Herstart van de blog

  25 november 2022

  Zo eindelijk weer een blog. De zomerstop heeft erg lang geduurd. Niet dat ik niet actief bezig ben geweest, maar de inspiratie tot schrijven ontbrak volledig. De dagen zijn weer korter en het licht gaat in de middag alweer vroeg aan dus weer leuk om achter de laptop te kruipen en mijn gedachten op papier te zetten.

  Het is fijn dat het cursus seizoen weer op een normale manier kon verlopen. Vorig jaar kregen we eind november weer een lock-down voor onze kiezen, waardoor de keramieklessen weer plotseling stopte, grrr. Dit najaar was het weer mogelijk om met alle cursisten in  één ruimte te zitten. Heel prettig werken en vooral fijn dat iedereen onderling mooie, soms ontroerende gesprekken kunnen voeren. Maar vooral ook de lol die je met elkaar kan hebben is echt weer super!

  Lees meer >> | 79 keer bekeken

 • Open atelierroute Wateringen en Kwintsheul 2022

  30 augustus 2022

  Open atelierroute Wateringen en Kwintsheul

  Op zaterdag en zondag 3 en 4 september doe ik mee met de Open atelierroute Wateringen en Kwintsheul. Dit maal wordt het werk van cursisten geëxposeerd en een klein deel eigen werk.

   

  Het adres van de locatie is; Martinus Nijhoffweg 1 in Den Haag. Dit klinkt heel ver, maar hoeve Vlietlust is gelegen op het randje van Wateringen en Den Haag.

  Op deze boerderij heeft keramist Jan van Vliet gewoond. Tijdens de route worden de verhalen vertelt over zijn werk door Marcel Zwinkels.  In de wagenschuur staat het verhaal afgebeeld over hoe de wereld is en  hoe Jan van Vliet de wereld graag zou zien. In de silo`s zijn de wereldreizen van Jan te zien in keramiek en wordt een sprookje van Goethe uitgebeeld in gebakken klei.

   In de stal staat het werk van cursisten.Je bent welkom van 11.00 tot 17.00 uur. In de bijlage vind je de route en op de website kun meer te weten komen over de andere kunstenaars. Website ; www.oawk-atelierroute.nl

  Tijdens deze route bieden een aantal kunstenaars werken aan die ze terbeschikking stellen voor het goede doel, Stichting Vluchtelingen werk. Zelf stel ik ook een object beschikbaar over het thema Vrijheid. Vrijheid is een relatief begrip. Wanneer je vlucht en in een veilig land bent aangekomen, kan je je nog steeds onbeschermd voelen. Terwijl je wel in een veilige omgeving zit. 

  Wil je het kunstwerk zien, kom dan naar de Martinus Nijhoffweg op 3 en 4 september 2022.

   

   

   

  Lees meer >> | 109 keer bekeken

 • Blog zomerstop

  8 juli 2022

  Zo langzamerhand word ik ingehaald door de tijd, het is alweer zomer! Het lijkt me handig om een  blog zomerstop in te lassen. Ondertussen ben ik in het atelier bezig met glazuurproeven, nieuwe cursus ideetjes en ontwikkeling van een nieuwe thema. Een aantal proefstukken heb ik gemaakt. Daar mankeert nog het één en ander aan, dus het wordt zoeken naar de juiste techniek. Het zal een combinatie worden van diverse technieken gecombineerd in één object. Ik zal nog veel na moeten denken om te komen tot de juiste vorm. Fijne zomer!

   

  Lees meer >> | 131 keer bekeken

 • Overeenkomst Heliconia en Ara

  1 juli 2022

  De overeenkomsten zijn niet heel erg overtuigend tussen de Heliconia en de Ara qua betekenis. Ze hebben beide wel een rode kleur en de pennen van de vleugel van de Ara zijn heel flexibel en sterk om het gewicht van de papagaai te kunnen dragen. Zo is de steel van de Heliconia ook heel stevig en stabiel om het gewicht van de bloem te ondervangen.

  Dit wordt echt een lastig project om te maken van klei. Geen idee of dit gaat lukken, maar zoals gewoonlijk zijn moeilijke werkstukken heel erg leerzaam dus vooruit maar weer!

  Lees meer >> | 125 keer bekeken

 • Vliegende Ara

  24 juni 2022

  Het zal een hele uitdaging worden om een vliegende Ara te maken met gespreide vleugels. Het is misschien handig om ditmaal een klein studie object te maken. In het klein kom je misschien al wat problemen tegen die je al kan oplossen en als reddingsmiddel te gebruiken bij het uiteindelijke  grote werkstuk. Het lijkt me mooi om met name in de pennen van de vleugels de Heliconia in te verwerken.

  Lees meer >> | 131 keer bekeken

 • Ara

  17 juni 2022

  Een ara is een bontgekleurde papagaai uit Midden Amerika.

  Ara's zijn sociale dieren. Ze leven grote delen van het jaar in groepen. Als een mannetje en een vrouwtje elkaar eenmaal gekozen hebben, blijven ze vele jaren samen. Wanneer ze samen door het regenwoud vliegen, doen ze dit soms zo dicht bij elkaar dat hun vleugels elkaar raken. Gewoonlijk hebben ara's in hun leven slechts één partner.

  Lees meer >> | 118 keer bekeken

 • Hoe komt de Heliconia aan haar naam

  11 juni 2022

  Heliconia is vernoemd naar de Mount Helikon, een berg vlak bij de kust van de Golf van Korinthe( Griekenland ), waar volgens de Griekse mythologie de muzen woonden. Het is de plek waar Pegasus – het mooiste paard van stal – een speciale waterbron creëerde, waar Narcissus de schoonheid van zichzelf ontdekte. 

  Lees meer >> | 128 keer bekeken

 • Heliconia

  3 juni 2022

  Heliconia

  Je zou verwachten dat een Heliconia  dezelfde oorsprong heeft als een Strelitzia namelijk Afrika. Dat is echter niet zo. Een Heliconia komt uit tropisch Amerika, Oost Indonesië en komt voor op de Antillen. Er komen zowel hangende als staande bloemvarianten voor. Heliconia werd zelfs gerekend tot het plantengeslacht Musa, de Bananenboom. De schutbladeren van de Heliconia zijn het meest opvallend, de echte bloemetjes groeien tussen de schutbladeren in en zijn klein en onopvallend. Vogels zoals de kolibri zijn te vinden bij een Heliconia om nectar te verzamelen.Deze bloem is vernoemd

  Lees meer >> | 117 keer bekeken

 • Celosia

  27 mei 2022

  Celosia

  Celosia komt van het Griekse woord Keleos en betekent brandend! Daar kan ik wel wat mee! Aan een krokodil moet je je spreekwoordelijke niet branden.

  Krokodil en Celosia

  De open bek van de krokodil komt nu goed van pas, de tong van de krokodil wil ik namelijk gebruiken om de Celosia van te maken. Een Celosia heeft bloemen met een pluim, maar ook een bloemen met hersenachtige structuren. Deze bloemvormen gaan niet de lucht in, maar blijven vrij laag op de steel staan. Wanneer een prooi in de bek van een krokodil komt, overleeft de het prooidier dit meestal niet. Met de betekenis van de Celosia, brandend zou het slachtoffer dit zeker ook niet overleven.

   

  Lees meer >> | 116 keer bekeken

 • Krokodil

  20 mei 2022

  Krokodil

  Ik weet niet waarom, maar ik wil heel graag een krokodil maken met alle scherpe tanden zichtbaar en een imponerende open bek, een echt prehistorisch dier! Een bloem vinden die qua betekenis bij een krokodil past valt niet mee. De bloem moet ook nog eens in het juiste werelddeel groeien. Het liefste maak ik ook een krokodil uit zuidelijk Afrika met die grote,robuuste koppen!

  Lees meer >> | 120 keer bekeken

 • Meer blogs >>