Hiermee wordt uitgedrukt dat steeds meer mensen hetzelfde gaan doen. Van oorsprong is het  een Duits sprookje uit 1857 van Ludwig Bechstein, Schwan kleb an.

Een jongen wordt vaak gepest door zijn broers. Hij krijgt raad van een oudere dame om de wijde wereld in te trekken. Bovendien vertelt zij de jongen, dat hij een zwaan zal vinden. De zwaan moet de jongeman meenemen op zijn reis. Wanneer iemand de zwaan aanraakt moet hij roepen: ZWAAN KLEEF AAN!! Het grappige is dat deze persoon dan vastgeplakt aan de zwaan blijft zitten. De mooie witte vogel wordt gevonden en al snel loopt de  jongen rond met een polonaise aan mensen achter de zwaan.  Hij vervolgt zijn voettocht en komt terecht in een stad waar een treurige prinses woont. De koning heeft een beloning voor de persoon die zijn geliefde dochter aan het lachen zal maken. De prinses kijkt op een middag uit het raam en ziet de komische stoet mensen die vastgekleefd zitten aan de zwaan.  Spontaan barst ze in lachen uit! De jongen ontvangt de beloning van de vorst. Hij krijgt een fantastisch mooi landgoed en dat is niet het enige. De fortuinlijke jongeling trouwt bovendien met de prinses en zoals een echt sprookje betaamd: Ze leefden nog lang en gelukkig!

Voor de kleef aan zegswijze heb ik diverse soorten kleine zwembanden van klei gemaakt. De sliert personen van de jongeling zullen ook heel divers geweest zijn.De nu zo populaire pelikaan is te zien maar ook een kikker en kat in de vorm van een zwemband.