• Makaak

    15 januari 2022

    Eindelijk weer een blog. Het nieuwe jaar is alweer 2 weken van start en gisteravond werden de eerste versoepelingen weer aangekondigd.  Ik had het niet verwacht, maar de keramieklessen kunnen weer van start. Echt heel erg fijn! Zelfs de avondlessen kunnen doorgaan.

    Nu het vervolg van de chrysant gekoppeld aan een dier. De makaak. Een makaak leeft o.a. in Japan, het is de meest noordelijk voorkomende primaat. Ze komen ook voor van India tot Tibet, op Java, de Filipijnen en Celebes. Ze hebben een dikke grijze vacht om zich te beschermen tegen temperaturen van -15 tot -23 graden Celsius. Het zijn bijzonder intelligente dieren. Het verhaal gaat dat ze het voedsel wat ze eten eerst wassen, en soms ook dompelen in zout water zodat het wat meer smaak krijgt. Makaken houden ook van water. De bekendste foto`s die je tegenkomt zijn groepen makaken die in de winter een warm bad nemen in een bron. Ze zijn dan helemaal zen en het gezicht kleurt donker roze van de warmte van het water. Met die lage temperaturen is het logisch dat je je wil opwarmen in zo`n heerlijke warmwaterbron.

    Lees meer >> | 154 keer bekeken

  • Chrysant

    9 december 2021

    Chrysanten

    Chrysanten vinden hun oorsprong in China en Japan, ze behoren tot de oudste sierplanten. Al meer dan 2000 jaar geleden werden ze in China gekweekt. In de achtste eeuw kwamen de chrysanten naar Japan  en duizend jaar later naar Europa. De betekenis van het woord Chrysant gaat terug naar de Grieken waar de woorden zon en licht, Griekse woorden zijn voor goud en bloem. Graag wil ik een dier uit Japan uitbeelden omdat een Chrysant in Japan een belangrijke bloem is. Het staat voor onsterfelijkheid en is het middelpunt van het jaarlijkse Festival van Geluk. Zelfs op de keizerlijke zegel staat een chrysant afgebeeld.   

    Lees meer >> | 170 keer bekeken

  • Ringstaartmaki

    3 december 2021

    De ringstaartmaki is prachtig geworden en samen met koffertje en een Gerbera in zijn hand is het de eerste van de reeks dieren die volgen. Wanneer je zoekt naar de betekenis van Lemur ( Ringstaartmaki) krijg je bizarre betekenissen zoals; Romeinse schimmen van de doden of rondwarende boze geesten. Nu snap ik wel enigszins waarom er gerefereerd wordt aan deze termen. Lemuren hebben grote ronde zwarte kringen rond de ogen. Je zou met een beetje fantasie kunnen bedenken dat dit doet denken aan de ronde zwarte gaten van de plaats waar ogen hebben gezeten in een doodshoofd.

    Lees meer >> | 177 keer bekeken

  • Flora versus Fauna - 12

    18 november 2021

    De laatste fase is het glazuren van het werkstuk. Een glazuur is een glasachtige laag gestookt bij een hoge temperatuur zoals 1040, 1060, 1140 of 1240 graden. Niet ieder glazuur kan op iedere temperatuur gestookt worden. Elk glazuur heeft een eigen optimaal smeltpunt. Van elk glazuur is een proefplaatje gemaakt. Een proefplaatje is altijd een kleurindicatie. In de oven vinden vele processen plaats, zelfs de plaats in de oven kan van invloed zijn, evenals de stookcurve en de gassen die andere glazuren afgeven kunnen bepalend zijn voor het uiteindelijke resultaat.

    Lees meer >> | 197 keer bekeken

  • Flora versus Fauna - 11

    12 november 2021

    Wanneer je een beeld uitholt, probeer je dat zo gelijkmatig mogelijk te doen zodat de dikte van de wand overal even dik is. Zo kan het beeld overal even snel, maar bovenal langzaam kan drogen, dit kan problemen voorkomen dat in het werk kleine scheurtjes ontstaan. Wanneer het stuk droog is, kan het biscuit gestookt worden. Het stoken is spannend, er kan van alles misgaan in de oven. Een werkstuk kan scheuren of nog erger uit elkaar spatten. Dat gebeurt alleen als je lucht insluit. Warme lucht zet uit en wil naar buiten en zoekt een weg naar buiten door de wand van het werkstuk en boem… daar gaat het vele werk. Gelukkig gebeurt dat niet veel, maar de oven openen kan enerverend zijn!

    Lees meer >> | 206 keer bekeken

  • Flora versus Fauna - 10

    6 november 2021

    Na het uithollen van de Ringstaartmaki is op de leerharde klei, kleislib aangebracht. Kleislib is gedroogde klei met water en een kleur. Dat hoeft niet, je kan ook voor glazuur kiezen of combi hiervan. Zelf vind ik het leuk om een klei slib  te werken. De sliblaag moet je wel in verschillende dunne lagen aanbrengen. Zeker bij dieren heb je geen rechte hoeken of duidelijk afscheidingen van de kleuren van de vacht dus je hebt te maken met een overloop van tinten. Om te voorkomen dat de verschillende kleislibs veranderen in een waterverfset van vroeger. Je weet wel 1 kwast en dan met water door alle verschillende kleurtjes zodat het een bonte verzameling van kleuren wordt. Tenminste bij mij was dat wel altijd zo, haha! Pak je een klein apart bakje voor elke kleur, net voldoende om de slib aan te brengen.

    Lees meer >> | 191 keer bekeken

  • Flora versus Fauana -9

    31 oktober 2021

    Wanneer het boetseren geklaard is wordt de ringstaartmaki uitgehold. Tijdens de keramieklessen is het echt komisch om de gesprekken aan te horen bij het uithollen van de beelden. Wanneer je niet weet dat het over klei gaat zijn het echt creepy uitspraken. Zoals; Nee  , zit ik door het oog! Balen! of Moet ik daar nu bij de nek een inkeping maken? Pfft , Hoe krijg ik dat nu weer goed dicht! ; O ja, eerst markeren en daarna doorsnijden, foutje! ; Grrr…. Ik zit door het oor heen, is dat erg?  Ha haha, het lijkt wel of er hele slechte chirurgen aan het werk zijn!

     

     

    Lees meer >> | 191 keer bekeken

  • Flora versus Fauna-8

    16 oktober 2021

    Een echt grote overeenkomst tussen een ringstaartmaki en een Gerbera is er niet, eigenlijk een slecht voorbeeld om mee te starten. Een maki is wel heel kenmerkend voor Madagaskar. Daarom heb ik toch gekozen om een Ringstaartmaki te combineren met een Gerbera. Volgende stap welke soort klei is handig om te gebruiken. Ik maak gebruik van een witbakkende handvormklei. Daarna begint het vormgeven met voldoende afbeeldingen van de maki en het liefst belicht van alle kanten. Stukje bij beetje bouw ik de vorm massief op rondom een houten stok zodat de maki niet in elkaar zakt door de zwaarte van de klei. Voor alle details is het belangrijk om heel goed te kijken. Goed kijken lijkt simpel, maar dat is het niet. Bij dieren zijn alle kleine welvingen in de kop wezenlijk voor een goede gelijkenis.

    Lees meer >> | 188 keer bekeken

  • Flora versus Fauna - 8

    8 oktober 2021

    Madagaskar is een groot eiland waar diersoorten leven die nergens anders in de wereld te vinden zijn. De keus voor Madagaskar is voor mij logisch. Maki`s of Lemuren komen alleen voor op dit eiland in de Indische oceaan ten oosten van Afrika. Maki`s leven in groepen of in paren, en hebben een complex sociaal leven. De dieren vlooien elkaar, maar niet met de handen zoals andere primaten maar met de tanden. Ze kennen een hele reeks geluiden om groepsleden te waarschuwen voor roofdieren of te communiceren met nabijgelegen groepen. Bij de ringstaartmaki`s zijn de vrouwtjes de baas!

    Lees meer >> | 206 keer bekeken

  • Flora versus Fauna -7

    1 oktober 2021

    Het eerste werkstuk waar ik mee begonnen ben is de Gerbera. De gerbera heeft een omvangrijke natuurlijke habitat verspreid over diverse continenten. De Gerbera is vernoemd naar een Duitse botanicus Herr Gerber. De Gerbera komt uit vele windstreken o.a. Zuid-Afrika, Zuid- Amerika, Azie maar ook uit Madagaskar. Het zou wel leuk zijn om dit grote verspreidingsgebied te verwerken in het werkstuk. Om alle gebieden te bezoeken zou je moeten reizen en voor reizen als mens neem je een koffer mee. Het is een ouderwets ogend koffertje geworden met alle details zoals de leren stukken om de hoeken van het valies. Het koffertje ziet er wat versleten uit door het vele reizen. Een wereldreis die via de beelden gemaakt wordt. Op de koffer staat het verspreidingsgebied van de Gerbera in letters afgebeeld.

    Lees meer >> | 186 keer bekeken

  • Meer blogs >>